Mitä närästys on?

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta rintalastan takana. Yleensä polte tuntuu rintalastan alaosassa, mutta se voi tuntua myös ylempänä. Hapanta mahanestettä voi nousta nieluun asti ja se voi tehdä äänen käheäksi.

Närästys johtuu siitä, että hapanta mahanestettä nousee ruokatorveen. Mahanestettä pääsee nousemaan ruokatorveen ja nieluun, jos ruokatorven alaosan sulkijalihas ei jostain syystä pidä mahanestettä mahassa. Ruokatorven aukko löystyy myös ikääntyessä.

Polttava tunne johtuu siitä, että ruokatorven limakalvo ärtyy happamasta mahanesteestä. Mahan sisäpinnan limakalvo kestää happoa hyvin, mutta ruokatorven herkkä limakalvo huonosti. Närästys on hyvin yleistä. Useampi kuin joka kymmenes ihminen kärsii närästyksestä joka viikko. Jos oireita on usein ja ne häiritsevät arkea, on luultavasti kyse refluksitaudista. Oireita tulee yleensä syömisen jälkeen. Makaaminen, kumartelu ja kiristävät vaatteet voivat pahentaa närästystä.

Närästyksen takia on syytä mennä lääkäriin, jos närästää monta kertaa viikossa pitkiä aikoja kerrallaan, närästyksen lisäksi on rinta- tai vatsakipuja, käsivarsi puutuu, oksettaa tai nieleminen on vaikeaa.